Historie

Dit pand, Industrieweg 16, is als eerste aanzet gebouwd in 1967 als fabriek met de naam Cirred Lederwaren. Met een snelle groei en de daardoor noodzakelijke uitbreidingen beleefde men hier in de jaren '80 hoogtijdagen. Met een personeelsbestand van zo'n 60 medewerkers en een 100-tal thuiswerkers produceerde men hier zo'n 25000 portemonnaies en aanverwante artikelen, grotendeels bestemd voor warenhuizen in geheel Europa.

het gebouw

Begin jaren 90 komen er echter vanuit de lage lonen landen goedkopere producten op de Nederlandse markt. Ondanks verdoorgevoerde automatiseringen kan Cirred Lederwaren de prijzendruk niet aan. In 10 jaar tijd wordt na verschilllende reorganisaties het personeelsbestand teruggebracht tot 5 medewerkers. De productie is omgegooid en men richt zich op het luxe product, uitgebreid met een damestassenlijn voor verkoop aan de detailhandel.

Zelfs dit is niet haalbaar en er wordt gestopt met de productie, wat tot gevolg heeft dat het pand leeg komt te staan. Ed Hurkmans (de eigenaar) stond voor de keuze het pand te verkopen of te verhuren. Zijn zoon Roger ( Roger Hurkmans Design en R&R modeling ) wilde op kleine schaal verder met luxe damestassen voor ontwerpers als Mart Visser en Fred de la Bretonniere.

De lokale omroep Moergestel TV zat al in een gedeelte van het pand en kon wel wat extra ruimte gebruiken. Een flink gedeelte van het pand had dus al een bestemming gevonden. Na wat gelobby kwamen er andere belangstellenden, dus verkoop was van de baan. Kunstenaar en restaurateur Joost Theeuwes vond er zijn ideale plek om zijn beroep uit te oefenen. Ook kunstenares Dian Merks had al vlug de weg naar Moergestel gevonden voor atelier ruimte. Schilder Theo Verbakel vond eveneens een goede plek voor zijn magazijn. En Will Pellis Uitvaartverzorging vond er een geschikte plek voor zijn mortuarium.

Bleef over de bovenverdieping. Deze was uitermate geschikt als expositieruimte. Hans van Brunschot, een lokale kunstenaar, en Ed Hurkmans hebben de handen ineen geslagen en Galerie de Verdieping tot stand gebracht. Samen met adviezen van Lars van de Meydenberg, Toine Verheyen, Joost Theeuwes en Jan van Eindhoven hebben dit gemaakt tot wat het nu is.

de galerie

Als laatste was er nog een gedeelte van het voormalig magazijn, waar het meubilair van de beursstand was opgeslagen. Ed is altijd een verwoed filmer en verzamelaar geweest van oude camera's, projectoren en alles wat met hobbyfilmen te maken heeft. Inmiddels heeft hij een aardige verzameling opgebouwd. Samen met 30 bioscoopstoelen en een 32mm projecter van de Midi in Tilburg maakt dit het nostalgische filmzaaltje en amateur filmmuseumpje wat het nu is.

de galerie

Wilt u meer weten? Schrijft u gerust een email aan info@galeriedeverdieping.nl of belt u met 013-513 2013.